OSN: počet civilných obetí v Afganistane klesol prvýkrát za 6 rokov

19.02.2013 Celý región

Kábul (TASR) - Počet civilných obetí a zranení v prebiehajúcej afganskej vojne klesol prvýkrát za šesť rokov. Informovala o tom dnes v správe Organizácia Spojených národov (OSN), z ktorej citovala nemecká tlačová agentúra DPA.
V roku 2012 nastal 12-percentný pokles civilných obetí, uviedla Misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo svojej výročnej správe s názvom Ochrana civilistov v ozbrojenom konflikte. Vlani zahynulo najmenej 2754 afganských civilistov. V roku 2011 bolo zabitých civilistov až 3131. Po pripočítaní ranených k zabitým civilistom zaznamenala OSN v roku 2012 štvorpercentný pokles v celkovom počte obetí - bolo ich 7559. "Pokles civilných obetí... je veľmi vítaný," uviedol vo vyhlásení bývalý slovenský minister zahraničných vecí a diplomat Ján Kubiš, ktorý je v súčasnosti osobitným zástupcom generálneho tajomníka OSN v Afganistane. "No aj tak sú straty na životoch v konflikte stále neprijateľné," dodal Kubiš. Počet cielene zabitých a ranených vládnych zamestnancov, kmeňových vodcov a miestnych politických lídrov sa však v roku 2012 oproti roku 2011 zvýšil o závratných 700 percent, uviedla OSN v správe.
V roku 2012 bolo zabitých najmenej 107 afganských vládnych zamestnancov a ďalších 148 bolo zranených. Podľa OSN bolo v roku 2011 pri takýchto cielených útokoch zabitých iba 23 predstaviteľov a zranenia utrpeli ďalší jedenásti.
"Nárast odráža prebiehajúci posun v taktike povstalcov zámerne cieliť na civilistov, ktorí podľa ich mienky podporujú vládu alebo zahraničné vojenské sily," uviedla OSN.
V správe sa pripísalo 6131 civilných obetí povstalcom z Talibanu - to je 81 percent z celkového počtu zabitých a ranených, zároveň ide o deväťpercentný nárast v porovnaní s rokom 2011.
Najmenej 868 afganských civilistov bolo v roku 2012 zabitých bombami nastraženými pri ceste, ktoré povstalci Talibanu často využívajú proti vojakom Afganistanu a NATO. Civilné obete zapríčinené silami NATO a afganskými bezpečnostnými zložkami klesol vlani oproti roku 2011 o 46 percent na 587, informovala OSN. Vládne afganské sily a vojaci NATO zabili najmenej 316 civilistov, z nich najmenej 126 zahynulo pri vzdušných operáciách zahraničných síl pod vedením NATO, uviedla OSN v správe.
Z týchto obetí zabitých pri náletoch bolo 51 detí. Civilné obete síl NATO, najmä tie zabité pri náletoch, sú stále pálčivou záležitosťou vo vzťahu medzi afganským prezidentom Hámidom Karzajom a predstaviteľmi zahraničných síl.
Prezident Karzaj vydal v pondelok nariadenie, zakazujúce afganským bezpečnostných silám žiadať medzinárodných vojakov o "leteckú podporu počas operácií v obytných oblastiach". Posledných 11 rokov bojuje Taliban proti afganským silám a jednotkám NATO. Počas bojov za posledných šesť rokov prišlo o život najmenej 14.728 afganských civilistov, dodala OSN.
"Hoci bolo v roku 2012 v ozbrojenom konflikte zabitých menej afganských civilistov, násilie súvisiace s týmto konfliktom naďalej vážne ohrozuje životy a bezpečie tisícov afganských detí, žien i mužov," napísala vo vyhlásení Georgette Gagnonová, riaditeľka pre ľudské práva v Misii OSN v Afganistane (UNAMA).
"Situácia si vyžaduje ešte väčšiu odhodlanosť a zdvojnásobené úsilie pri ochrane afganských civilistov v roku 2013 a aj neskôr," upozornila Gagnonová.
 

Vyberte región